Transformal Nefes Nedir?
Transformal Nefesin ne olduğu ve yaşamımıza nasıl etki ettiği ile ilgili aşağıdaki yazı, sevgili hocamız Judith Kravitz'in "Derin Nefes Al, Neşeyle Kal" adlı kitabından alınmıştır.
Transformal Nefes, insanın kendisinin sorumlu olduğu özel bir tekniktir. Koçlar rehberlik ve destek sağlar ama sadece siz kendiniz için nefes alabilirsiniz. İyileşmeniz ve dönüşümünüz tamamıyla sizin kendi ellerinizdedir.
Etkili nefes almak fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığınızı desteklemek için en önemli aracınızdır. Bu nasıl böyle olabilir?
1- Oksijen, hücrelerimizin gereksinim duyduğu en temek doğal kaynaktır. Kırk gün yiyeceksiz, 3 gün susuz yaşayabileceğimiz söylenmiştir. Buna rağmen nefessiz kalırsak sadece birkaç dakika sonra ölebiliriz. Gerçek fiziksel bakış açısından nefes, yaşama eşittir.
2- Bedenimizdeki kan dolaşımının yaklaşık % 75'i gövdemizin ortasında ve daha altında bulunur. Derin nefes aldığımız zaman bu, kan damarlarını gerekli oksijen ile direkt olarak besleriz. Sığ nefes aldığımız durumda ise bedeni, ona en çok gerekli olan yaşam kaynağı besleyicisinden yoksun bırakmış oluruz.
3- Nefes almak, bedenimizdeki her hücrenin elektro-kimyasal işlemlerini canlandırır; deri, organlar, kaslar, kemikler, kan vb. Nefes, bunların başlıca besin ve enerji iletim sistemidir.
4- Diyaframdan alınan derin nefes, kalbe, karaciğere ve beyin ile üreme organları dahil tüm iç organlara, kaslara masaj yapar ve güçlendirir. Bedeni baştan ayağa birleştiren sekiz diyaframın becerikli sistemi, karın diyaframı genişleyip büzüldüğü zaman bdenin her bölümünü canlandırır.
5- Oksijeni nefesle içimize çekmek, bağışıklık sistemini güçlendirirken nefes vermek toksinleri dışarı atar. Sığ nefes alanlar tam anlamıyla kendilerini zehirlerler. Çünkü toksinlerin büyük bölümü nefes aracılığıyla vücut dışına atılır. Yeterince nefes almadığımız zaman toksinler bedende kalır, tekrar tüm boşaltım sisteminden geçip dolaşıma geri döner.
6- Nefes almak ayrıca zihinsel ve duygusal yapımızı belirlemede önemli rol oynar. Eğer bu zihinsel ve duygusal süreçlerin kötüleşmesine izin verilirse, psikolojik stres ve hastalığa katkıda bulunabilir.
7- Zihinsel performans, bilgiyi öğrenme ve özümseme yeteneği, odaklanma, yoğunlaşma ve hatırlama hepsi nefesin kalitesinden büyük oranda etkilenir. Çünkü beyin işlevlerini yerine getirmek için vücuda giren oksijenin %20'sini kullanır.